Roslagen –
FANNtastinen alipaine-WC

Vesi-WC ympäristöystävällisesti alipainetekniikalla.

FANN alipaine-WC

Roslagen-käymäläjärjestelmä

FANN Roslagen -käymäläjärjestelmä (alipaine-WC) mahdollistaa vesi-WC:n mukavuuden myös herkissä ympäristöissä. Tällainen vettä säästävä WC, joka kuluttaa keskimäärin vain 0,5 litraa vettä huuhtelua kohden, pienentää vedenkulutusta niiden iloksi, joiden vesivarat ovat rajalliset ja jotka haluavat säästää käyttövettä. Järjestelmä soveltuu sekä pysyvään asutukseen että vapaa-ajan asuntoihin. WC-jätevesi kerätään umpisäiliöön ja harmaavesi, ts. peseytymis-, tiski- ja pesukonevedet, johdetaan imeytyskenttään tai maasuodatukseen (napsauta tästä nähdäksesi harmaavesijärjestelmämme). Käymäläjärjestelmä ei vaadi huoltokustannuksia – ainoastaan säiliön tyhjennyksen. Koska Roslagen-järjestelmä käyttää vain vähän huuhteluvettä, säiliön tyhjennysväli on pitkä – yhden perheen käytössä voit varautua tyhjennyksen kerran vuodessa tai noin 5000 huuhtelun jälkeen.

Roslagen-käymäläjärjestelmä on ympäristöystävällinen valinta.

Katso, mikä järjestelmä sopii harmaavedellesi ja mitä se maksaa – napsauta tästä.

  • Hyvä ympäristövalinta
  • Alipainetekniikka yksityistalouksiin
  • Toimintavarma ja helppohoitoinen
  • Ei huoltokustannuksia
  • Vettä säästävä

Näin käymäläjärjestelmä toimii

WC-järjestelmä perustuu alipaineeseen, mikä tarkoittaa, että jäte siirretään WC-istuimesta umpisäiliöön imemällä ilmaa WC-tilasta umpisäiliöön WC-istuimen ja viemäriputken kautta. Alipaine muodostetaan alipainepumpulla, joka sijaitsee säiliön yläosassa erityisessä korotusputkessa. Roslagen-käymäläjärjestelmässä käyttävän tekniikan ansiosta käymäläjäte ei koskaan joudu kosketuksiin järjestelmän mekaanisten osien kanssa, mikä minimoi toimintahäiriöiden ja järjestelmän vaurioitumisen riskin.

Huuhteluprosessia ohjataan minitietokoneella, johon on ohjelmoitu järjestelmää varten testattu ja mukautettu ohjausjärjestelmä. Käyttäjä painaa kerran pientä huuhtelua ja kaksi kertaa suurta huuhtelua varten. Pieni huuhtelu sopii pelkälle virtsalle ja suuri huuhtelu virtsalle, ulosteelle ja paperille.

Vesihuuhtelujärjestelmä koostuu vedensuodattimesta, vesimittarista, magneettiventtiilistä, vesisuuttimista ja sulkuventtiileistä. WC:n yhteyteen asennetaan myös käsisuihku, jolla WC-istuin voidaan tarvittaessa puhdistaa.

Vedensuodatin tarvitaan, jotta hiukkaset eivät tuki vesimittaria, magneettiventtiiliä tai suuttimia. Vesimittaria käytetään vedenkulutuksen tarkkailuun säiliön tyhjennysten väillä (korvaa säiliön pinnankorkeusanturin). Automatiikan ohjaama magneettiventtiili säätelee huuhtelua. WC-istuimeen asennetut suuttimet on testattu yhteistyössä suutintoimittajan asiantuntijoiden kanssa.

Kuluttajakäyttöön mukautettu alipainejärjestelmä takaa helppokäyttöisyyden ja toimintavarmuuden

Alipainejärjestelmä on yksinkertainen ja siksi kestävä. Tavallinen märkäimuri tuottaa jätteen kuljetukseen tarvittavan virtaaman ja alipaineen. Imuri kytketään pistotulpalla ja sen moottorin kotelossa on käynnistys- ja pysäytyspainike. Imurin irrotus yhteestään ei vaadi työkaluja. Säiliön tyhjennyksen ajaksi vedetään pistotulppa irti ja nostetaan imuri pois.

 

Roslagen ratkaisut asiakkaiden kertomana

Lähtökohta wc:n hankinnalle:

Rakensin kesämökin Mäntsälään Hunttijärven rantaan vuonna 2000.

Halusin mökille kaikki mukavuudet, mutta vesivessa evättiin, vaikka hakemuksessa oli umpisäiliö.

Perusteluna ympäristöhenkilöillä oli, että hakkaan kuitenkin säiliön pohjaan reikiä, tai pumppaan jätevedet maastoon?? Vastasin ehdotuksiin, että sehän olisi rikos!! jonka jälkeen joku ympäristö pomo ympäristökeskuksesta ehdotti, että pumppaan jätevedet 40 m. korkealle mäelle umpisäiliöön. Siellähän on meidän pohjavesivaranto, ihmettelin?.

Väsyin turhaan yhteydenottoon ja laitoin polttavan sähkövessan. Se toimi aluksi hyvin, kunnes vastukset alkoivat putoilemaan säiliöön. Syynä oli liian pitkä savuputki (4m.) joten laite kuumeni liikaa. Ostaessani laitteen, niin ohjeessa oli maksimi savuputken pituus 4m. joten asensin laitteen. Loppujen lopuksi kyllästyin jatkuvaan korjaamoon vientiin ja kalliiseen ylläpitoon. Vuotuiset kulut olivat polttopussien kanssa yli tuhat euroa vuodessa.

Vuonna 2018 löysin netistä Roslagen alipaine wc:n. Innostuin laitteesta, koska se kulutti vain ½ l. vettä/ käyttökerta. Suunnittelin säiliön asennuksen lämpimään vesitiiviiseen huoneeseen. Tein suunnitelman ja hain rakennuslupaa Mäntsälän rakennusvalvonnasta ja Keski-Uudenmaan Ympäristökeskukselta. Sain ystävällisen vastaanoton molemmilta viranomaiselta. Tein hakemukset ja vastaus oli myönteinen. Sain luvan toteuttaa järjestelmän.

Nyt laite on ollut käytössä 1 1/2 vuotta ja toimii moitteettomasti. Lakisääteinen tyhjennysväli on vähintään kerran vuodessa, joten 3000 l. umpisäiliö riittää hyvin. Olen pitänyt kirjaa veden kulutuksesta ja keskiarvo on ollut 4 l /vrk. eli n. 1500 l. vuodessa.

 

Hannu Lindberg, Mäntsälä

 

 

Vapaa-ajan asunnollemme asennettiin vajaa kolme vuotta sitten Roslagenin alipainekäymälä jätevesijärjestelmän uusimisen yhteydessä. Käyttäjiä on talviaikaan 1-2 henkilöä ajoittain, kesäaikaan väkeä on säännöllisemmin ja enemmän. Tontilla peruskallio on melko pinnassa ja se asetti rajoituksia umpisäiliön koolle ja paikan valinnalle. Säiliön paikan valintaa helpotti se, että se voitiin sijoittaa ylemmäksi rakennukseen nähden ja koska alipainepumppu vetää huuhtelun yhteydessä WC:n viemäriputken tyhjäksi, ei putken jäätymisriskiä ole talvella. Laitteen käyttö on helppoa. Laite on hiukan äänekkäämpi kuin kerrostalon vesikäymälä, mutta ei häiritsevästi. Alipainekäymälän käyttämän pienen vesimäärän (n 0.5 l/huuhtelu) ansiosta 3000 litran säiliö tarvitsee meidän käytössämme tyhjennystä vain noin kerran vuodessa. Kaiken kaikkiaan, olen laitteeseen tyytyväinen.

-Juhani Rinne, Suomusjärvi

 

 

Olemme nelihenkinen perhe ja asumme maatilalla. Vieraitakin käy taajaan. Meillä on ollut alipaine-wc -järjestelmä käytössä taloudessamme vuodesta 2009 alkaen. Käyttö ei juuri normaalista käytöstä poikkea. Huuhtelun ääni on normaalia äänekkäämpi. Parasta on normaaliin vessaan verraten huomattavasti vähäisempi vedenkulutus, ainoastaan puoli litraa huuhtelua kohden. Säiliön tilavuus on 3 kuutiota, jonka olemme tyhjentäneet tavallisesti syksyisin ja keväisin. Ennen lasten syntymää riitti tyhjennys kerran vuodessa.

 

-Toni Ristimäki, Terttilä

 

 

Hyvin on pärjätty WC:n kanssa.

– pienen umpisäiliön 900l vuoksi kaivuutyö nopea ja edullisempi

– helppo asennus, myös sähköistys

– veden kulutus on näppärästi luettavissa

– WC toiminut hyvin odotusten mukaisesti

 

– Kari Antila, Virrat

Pienet käyttökustannukset

Roslagen-käymäläjärjestelmän kapasiteetti on 4 000 – 5 000 huuhtelua säiliön tyhjennysvälillä. Vedenkulutus on pienessä huuhtelussa noin 0,4 litraa ja suuressa noin 0,6 litraa.

Laskennallinen vesimäärä 5 000 huuhtelua kohti on 2 500 litraa.

Sähkönkulutus 5 000 huuhtelua kohti on noin 50 kWh.

Mistä tiedän, milloin säiliö on tyhjennettävä?

Alipaine-WC täyttää umpisäiliötä, joka on tyhjennettävä säännöllisin välein. Voit seurata säiliön täyttymistä järjestelmään sisältyvän vesimittarin avulla. Tyhjennys on ajankohtainen, kun 2500 litraa on kulkenut vesimittarin läpi. Toisin kuin muissa umpisäiliöissämme, Roslagen-käymäläjärjestelmän säiliössä ei käytetä pinnankorkeuden hälytintä, koska se ei toimi halutulla tavalla alipainetekniikan kanssa. Alipainetekniikan ansiosta lisähälytystä ei tarvita – jos tyhjennyksen tilaaminen unohtuu, imutoiminto lakkaa toimimasta säiliön täytyttyä eikä WC:tä voi huuhtoa ennen kuin säiliö on tyhjennetty. Siten ei ole vaaraa, että säiliö tulvisi yli ja aiheuttaisi vahinkoa alipaineyksikölle tai ympäristölle. Järjestelmä toimii jälleen normaalisti säiliön tyhjennyksen jälkeen. Tarkkailemalla vesimittaria säännöllisesti on helppo nähdä, milloin on aika tyhjentää säiliö ja välttää siten tilanne, jossa ei WC:n huuhtelu ei ole enää mahdollista.