Roslagen kokemuksia asiakkaiden kertomana

Lähtökohta wc:n hankinnalle:

Rakensin kesämökin Mäntsälään Hunttijärven rantaan vuonna 2000.

Halusin mökille kaikki mukavuudet, mutta vesivessa evättiin, vaikka hakemuksessa oli umpisäiliö.

Perusteluna ympäristöhenkilöillä oli, että hakkaan kuitenkin säiliön pohjaan reikiä, tai pumppaan jätevedet maastoon?? Vastasin ehdotuksiin, että sehän olisi rikos!! jonka jälkeen joku ympäristö pomo ympäristökeskuksesta ehdotti, että pumppaan jätevedet 40 m. korkealle mäelle umpisäiliöön. Siellähän on meidän pohjavesivaranto, ihmettelin?.

Väsyin turhaan yhteydenottoon ja laitoin polttavan sähkövessan. Se toimi aluksi hyvin, kunnes vastukset alkoivat putoilemaan säiliöön. Syynä oli liian pitkä savuputki (4m.) joten laite kuumeni liikaa. Ostaessani laitteen, niin ohjeessa oli maksimi savuputken pituus 4m. joten asensin laitteen. Loppujen lopuksi kyllästyin jatkuvaan korjaamoon vientiin ja kalliiseen ylläpitoon. Vuotuiset kulut olivat polttopussien kanssa yli tuhat euroa vuodessa.

Vuonna 2018 löysin netistä Roslagen alipaine wc:n. Innostuin laitteesta, koska se kulutti vain ½ l. vettä/ käyttökerta. Suunnittelin säiliön asennuksen lämpimään vesitiiviiseen huoneeseen. Tein suunnitelman ja hain rakennuslupaa Mäntsälän rakennusvalvonnasta ja Keski-Uudenmaan Ympäristökeskukselta. Sain ystävällisen vastaanoton molemmilta viranomaiselta. Tein hakemukset ja vastaus oli myönteinen. Sain luvan toteuttaa järjestelmän.

Nyt laite on ollut käytössä 2 1/2 vuotta ja toimii moitteettomasti. Tyhjennysväli on kerran vuodessa, joten 3000 l. umpisäiliö riittää hyvin. Olen pitänyt kirjaa veden kulutuksesta ja keskiarvo on ollut 4 l /vrk. eli n. 1500 l. vuodessa.

Hannu Lindberg, Mäntsälä

Vapaa-ajan asunnollemme asennettiin vajaa neljä vuotta sitten Roslagenin alipainekäymälä jätevesijärjestelmän uusimisen yhteydessä. Käyttäjiä on talviaikaan 1-2 henkilöä ajoittain, kesäaikaan väkeä on säännöllisemmin ja enemmän. Tontilla peruskallio on melko pinnassa ja se asetti rajoituksia umpisäiliön koolle ja paikan valinnalle. Säiliön paikan valintaa helpotti se, että se voitiin sijoittaa ylemmäksi rakennukseen nähden ja koska alipainepumppu vetää huuhtelun yhteydessä WC:n viemäriputken tyhjäksi, ei putken jäätymisriskiä ole talvella. Laitteen käyttö on helppoa. Laite on hiukan äänekkäämpi kuin kerrostalon vesikäymälä, mutta ei häiritsevästi. Alipainekäymälän käyttämän pienen vesimäärän (n 0.5 l/huuhtelu) ansiosta 3000 litran säiliö tarvitsee meidän käytössämme tyhjennystä vain noin kerran vuodessa. Kaiken kaikkiaan, olen laitteeseen tyytyväinen.

-Juhani Rinne, Suomusjärvi

Olemme nelihenkinen perhe ja asumme maatilalla. Vieraitakin käy taajaan. Meillä on ollut alipaine-wc -järjestelmä käytössä taloudessamme vuodesta 2009 alkaen. Käyttö ei juuri normaalista käytöstä poikkea. Huuhtelun ääni on normaalia äänekkäämpi. Parasta on normaaliin vessaan verraten huomattavasti vähäisempi vedenkulutus, ainoastaan puoli litraa huuhtelua kohden. Säiliön tilavuus on 3 kuutiota, jonka olemme tyhjentäneet tavallisesti syksyisin ja keväisin. Ennen lasten syntymää riitti tyhjennys kerran vuodessa.

-Toni Ristimäki, Terttilä

Hyvin on pärjätty WC:n kanssa.

– pienen umpisäiliön 900l vuoksi kaivuutyö nopea ja edullisempi

– helppo asennus, myös sähköistys

– veden kulutus on näppärästi luettavissa

– WC toiminut hyvin odotusten mukaisesti

– Kari Antila, Virrat

 

 

Iltalehden artikkeleihin voit tutustua tästä alta:

Tämä uusi vesi-wc sopii jokaiselle mökille – jatkossa mökkielämästä nauttii koko perhe