Maapuhdistamo? Jätevesipodcast kertoo! - FANN
markbaserad rening

Maapuhdistamo? Jätevesipodcast kertoo!

Maapuhdistamo on, kuten meillä FANN’illa on tapana sanoa, luonnon oma puhdistusmenetelmä. Mutta kaikkea mitä se merkitsee? Jätevesipodcastin 2. osassa FANN’in tuotepäällikkö Rikard Andskär ja FANN’in perustaja Fred Nyberg selostavat, mitä sinun tulee tietää maapuhdistamoista

Ruotsin pienten jätevedenpuhdistamoiden kelvollisuutta tutkittiin 1970-luvulla. Fred Nyberg ja muut asiantuntijat totesivat, että ne eivät toimineet optimaalisesti. Nämä perinteiset puhdistamot vaaransivat käyttöveden, pohjaveden ja uimaveden laadun. Kysyttiin muun muassa, miten jätevedenpuhdistamosta tehdään hygienian kannalta turvallinen ja miten pääsemme eroon typestä? 

Ratkaisu – maapuhdistamo

Fred Nyberg ymmärsi, että maapuhdistamo ratkaisisi tuolloin syntyneet ongelmat. Maapuhdistamo tarkoittaa maaperän ja luonnon hyödyntämistä veden puhdistamiseen ennen kuin se pääsee pohjaveteen asti. Luottamalla luonnon omaan puhdistusmenetelmään prosessi voidaan suorittaa yhdessä paikassa. 

Maapuhdistamo toimii passiivisesti. Maapuhdistamon suuri etu on siten järjestelmän täydellinen huoltovapaus. Jos se on mitoitettu oikein, se huolehtii itse itsestään. Toisin kuin esimerkiksi aktiiviset pienpuhdistamot, jotka useiden tutkimusten mukaan vaativat vuosittaista huoltoa, jotta bakteereja ei pääsisi yhteisiin kaivoihin.

reningsverk avlopp

FANN-maapuhdistamo toimii kolmessa vaiheessa:

1. Mekaaninen puhdistusvaihe – nestemäiset ja laskeutuvat hiukkaset erotetaan saostussäiliössä. Saostussäiliö tyhjennetään yleensä kerran vuodessa.

2. Biologinen puhdistusvaihe – maapuhdistamossa poistetaan orgaaninen aines, typpi ja osa fosforista.

3. Kemiallinen puhdistusvaihe – kaiken fosforin poisto. Fosfori sidotaan saostussäiliössä olevaan saostusaineeseen tai fosforiloukun kalkkimateriaaliin maapuhdistamon jälkeen.

Kiinnostaako maapuhdistamon asennus? FANN auttaa alusta loppuun ja toteuttaa räätälöidyn ratkaisun kiinteistöäsi varten.

Kuuntele jätevesipodcastin maapuhdistamoa käsittelevä jakso kokonaan!

Lisää uutisia

Roslagen vesi-wc voi tuoda koko perheen mökille! Mökkeilystä nauttii koko porukka kun vessa ei haise ja siellä ...

FANN on tuonut kaudelle hyviä uutuuksia, tutustu niihin ja löydät varmasti sinuakin kiinnostavia tuotteita.