Vesivessa mökille? uusi Roslagen alipaine wc - FANN
Roslagen pääkuva
Kevät ja mökkikauden alku tuo käymäläratkaisut taas tapetille. Roslagen mahdollistaa vesivessan mukavuuden haja-asutusalueen haastaviinkin kiinteistöihin, silloinkin vaikka käytössä olisi vain kantovesi. Roslagen alipaine wc on vaivaton käyttää!
HUOM! Tuotteeseen tutustuminen onnistuu nyt Piha ja Luonto 2023 messuilla Tampereen messukeskuksessa (Pirkkahalli) 6-7.5. Messut ovat auki lauantaina ja sunnuntaina klo 10-17. Osastomme on a-hallissa paikalla A 733. Messulippuja voi tiedustella sähköpostitse meiltä myynti@fann.se
Karjaan suunnalla liikkuvat voivat tulla Putkipisteen Kesäkauden avajaisiin nyt 5.5. perjantaina Ensikuja 2, Karjaa, esittelijämme paikalla klo 12-16.
Tervetuloa tutustumaan ja saamaan henkilökohtaista neuvontaa!

Mökkeilystä nauttii Roslagen-alipainevessan ansiosta taas koko perhe!

Onpa sitten tavoitteena saada mukavuudeltaan ylivoimainen vesivessa mökkiympäristöön kallioiselle tontille tai toteuttaa wc-ratkaisu tulvaherkälle ranta-alueelle, Roslagen alipaine-wc tarjoaa sopivan järjestelmän hämmästyttävän moneen kohteeseen.

Nauvon saaristossa mökkeilevän Reijo Laaksosen ja Huittisten Rekikoskella joen rannalla asuvan Jouni Musakan lähtökohdat olivat erilaiset, mutta ratkaisu löytyi samasta järjestelmästä: alipaineella toimivasta wc:stä.

Laaksosen vapaa-ajanasuntoon oli entuudestaan kuulunut ulkona sijaitseva biokäymälä, ja ehdittiinpä mökkiin tehdä sisävessaksi myös pakastava wc. Sitten Laaksonen kuuli alipaineella toimivasta tekniikasta.

-Kiinnostuin erityisesti siitä, että umpisäiliön paikkaan tontilla eivät kaltevuudet vaikuta, koska vettä voidaan alipaineella imeä myös ylöspäin. Tutustuin lähemmin aiheeseen ja huomasin, että tämähän voisi soveltua juuri meille. Kallioista tonttiakaan ei tarvitse louhia ja säiliö on helppo maisemoida.

Roslagen alipaine-wc on ollut käytössä nyt kaksi vuotta.

-Mökkimme on ympärivuotisessa käytössä ja järjestelmä on toiminut oikein hyvin. Tilavuudeltaan kolmen kuution suuruista säiliötä ei ole tyhjennetty vielä kertaakaan.

-Onhan tässä mukavuus lisääntynyt, kun ulkovessaan ei tarvitse mennä huonolla säällä tai pimeän aikaan. Vähän vettä ja sähköä kuluttava järjestelmä on myös hyvin kustannustehokas, Laaksonen kiittelee.

Vessavesien säiliö tulvalta turvaan

Jouni Musakka asuu Huittisten Rekikoskella tulvaherkän joen rannalla.

-Välillä vesi nousee lähelle taloa ihan nurkalle asti, ja tällaiseen paikkaan on vaikea tehdä jätevesille suodatus, Musakka taustoittaa tilannettaan.

Hän pohti yhtenä vaihtoehtona isoa umpisäiliötä, mutta päätyi lopulta käsittelemään harmaat vedet ja wc:n vedet erikseen. Roslagen alipaine-wc on ollut hänellä käytössä puolitoista vuotta.

Kolmen kuution umpisäiliö on maisemoitu tontilla sijaitsevaan kumpareeseen, ja alipainetekniikka huolehtii vessasta tulevien vesien siirtämisen ylempänä sijaitsevaan säiliöön.

Alipaine-wc mahdollistaakin vesivessan käytön paikoissa, joissa sitä ei perinteisellä tavalla voi toteuttaa.

-Se tuo paljon mahdollisuuksia ja on mainio ratkaisu vaativiin kohteisiin, kuten joen rannalle tai kallioiselle tontille, jossa umpisäiliötä ei voi upottaa maahan vaan järjestelmä tulee asentaa pintaan, sanoo jätevesien laiteasennuksia tekevän Piharakennus Suomela Oy:n urakoitsija Juha Suomela.

-Roslagen on myös huolto- ja ylläpitokustannuksiltaan edullinen järjestelmä esimerkiksi sähköllä toimiviin polttaviin wc-ratkaisuihin nähden, Suomela sanoo.

-Umpisäiliö voidaan maisemoida maan pinnalle tai sijoittaa erilliseen rakennukseen sisään, hän muistuttaa.

Vesivessan mukavuudesta ei tarvitse tinkiä mökilläkään, sillä alipaine-wc säiliöineen voidaan asentaa vaativiinkin kohteisiin.
Vesivessan mukavuudesta ei tarvitse tinkiä mökilläkään, sillä alipaine-wc säiliöineen voidaan asentaa vaativiinkin kohteisiin.

Vähäinen vedenkulutus herätti kiinnostuksen

Mäntsälän Hunttijärven rantaan vuonna 2000 mökin rakentanut Hannu Lindberg kertoo löytäneensä tietoa Roslagen alipaine-wc:stä selatessaan nettiä pari vuotta sitten.

-Innostuin laitteesta, koska se kulutti vain puoli litraa vettä yhdellä käyttökerralla. Suunnittelin säiliön asennuksen lämpimään huoneeseen autotallin yhteyteen.

Jo alunperin Lindberg oli halunnut mökilleen kaikki mukavuudet, mutta törmäsi silloisen ympäristöviranomaisen vastustukseen.

-Vesivessa evättiin, vaikka hakemuksessa oli umpisäiliö. Perusteluna oli epäily, että johdan kuitenkin jätevesiä säiliöstä maastoon, hän muistelee harmistuneena.

Välivaiheen ratkaisuihin kuului polttava sähkövessa, joka toimikin aluksi hyvin, kunnes vikoja alkoi ilmaantua.

-Lopulta kyllästyin jatkuvaan korjaamoon vientiin ja kalliiseen ylläpitoon. Vuotuiset kulut olivat polttopussien kanssa yli tuhat euroa vuodessa, hän laskee.

Vesivessan toteuttaminen mökille alipainejärjestelmällä eteni luvanhausta alkaen sujuvasti.

-Tein suunnitelman ja hain rakennuslupaa Mäntsälän rakennusvalvonnasta ja Keski-Uudenmaan Ympäristökeskuksesta. Sainkin ystävällisen vastaanoton ja luvan toteuttaa järjestelmän.

-Nyt laite on ollut käytössä puolitoista vuotta ja toimii moitteettomasti. Olen pitänyt kirjaa vedenkulutuksesta, ja keskiarvo on ollut 4 litraa vuorokaudessa eli noin 1 500 litraa vuodessa, Lindberg summaa.

Alipainetekniikalla toimivassa järjestelmässä jätteet kuljetetaan umpisäiliöön wc-istuimen kautta viemäriputkistoon imetyn ilman avulla.
Alipainetekniikalla toimivassa järjestelmässä jätteet kuljetetaan umpisäiliöön wc-istuimen kautta viemäriputkistoon imetyn ilman avulla.

Tällaista tekniikkaa ja näin se toimii eduksesi

Roslagen wc-järjestelmän käyttö ei vaadi opettelua uusille tavoille, vaan se on käytettävissä kuten perinteinen vesivessa. Ainoastaan tekniikka eroaa, kun jokaisella huuhtelulla viemäriputki tyhjenee täysin umpisäiliöön alipaineella luodun imun ansiosta.

Vettä säästyy merkittävästi, sillä alipainetekniikalla vedenkulutus jää yhdessä huuhtelussa vain noin 0,5 litraan. Määrä on erittäin pieni verrattuna säästeliäästikin vettä käyttävään tavalliseen wc-istuimeen, jonka kulutus on yhdessä huuhtelussa 3-6 litraa.

Myös umpisäiliön tyhjennykset harvenevat, mikä sekin säästää sekä kustannuksia että ympäristöä. Pitkä tyhjennysväli voi olla merkittävä myös siksi, että tyhjennystä ei tarvitse tehdä esimerkiksi hankalina talvikuukausina.

Järjestelmän kapasiteetti on 4 000-5 000 huuhtelua umpisäiliön yhtä tyhjennyskertaa kohden. Vedenkulutus pienelle huuhtelulle on noin 0,35 litraa ja isommalle huuhtelulle noin 0,55 litraa. Arvioitu vedenkulutus 5 000 huuhtelulle on siis 2 500 litraa. Sähkökustannus 5 000 huuhtelulle on noin 5 euroa.

Lue lisää Roslagen alipaine-wc:stä!

Tilaa kustannusarvio!

linkki Iltalehden artikkeliin, klikkaa tästä

Lisää uutisia

Roslagen mahdollistaa vesivessan mukavuuden taas moniin haja-asutusalueen kiinteistöihin. Roslagen alipainevessa, saattaa olla että Roslagen on ylivertainen vaihtoehto sinunkin ...

Roslagen vesi-wc voi tuoda koko perheen mökille! Mökkeilystä nauttii koko porukka kun vessa ei haise ja siellä ...

Biosuodatin järjestelmämme tekee sen mitä jätevesijärjestelmän kuuluu, täyttää korkeimmatkin puhdistusvaatimukset varmasti, eikä vain ce-...