Onko viemäriasennus ajankohtainen? Jätevesipodcast vastaa kysymyksiisi! - FANN
Biosuodatin asennuskuva

Älä ota jätevedenpuhdistuksesta uutta harrastusta – Asiantuntijat kertovat nyt, miksi juuri tämän pienpuhdistamon ovat kelpuuttaneet niin NHL-tähdet kuin valveutuneet mattimeikäläisetkin

Oman kodin pienpuhdistamon voi toteuttaa myös niin, ettei jätevedenkäsittelystä tule uutta harrastusta. Ratkaisun tarjoaa FANN-biosuodatin, jonka INDRÄN moduulitekniikka tuo pienestä koostaan ja korkeasta puhdistustehostaan alkaen monenlaisia etuja. Niihin luonnollisesti kuuluu myös helppo ja huoleton elämä.

Huittislaisen Rami Tynkkysen viisihenkinen perhe asuu omakotitalossa Loimijoen rannalla, jossa jätevesien käsittelyssä tulee ottaa huomioon vesistön läheisyys. Järjestelmä uudistettiin puolitoista vuotta sitten uuden asetuksen mukaiseksi. Vuonna 1998 valmistunut vanha järjestelmä oli aika tyypillinen ja tuttu monille omakotiasujille: kaksi umpikaivoa ja kolmantena sakokaivo.

Tynkkynen ei liittynyt jätevesiosuuskuntaan, vaan ryhtyi selvittämään mahdollisuutta rakentaa oma puhdistusjärjestelmä. Hän kertoo aluksi tehneensä nettihaun aiheesta.

-FANN sai hakutuloksissa parhaat arvostelut, joten kiinnostuin siitä.

Myös paikallinen ympäristöviranomainen tunsi jo ennestään FANNin pienpuhdistamon.

-Koska hän tiesi järjestelmän varmasti toimivan ja sen laitteet sekä hyväksyi heti hankkeeni.

Uusi suodatus voitiin sijoittaa vanhojen kaivojen paikalle.

-Vanhat kaivot purettiin pois ja uuden järjestelmän asennuksessa voitiin hyödyntää valmista kuoppaa, Tynkkynen kertoo.

Jämsäläinen Jari Uosukainen tarvitsi kuusi vuotta sitten järjestelmän jätevesien käsittelyyn haja-asutusalueen uudiskohteena valmistuvaan omakotitaloon.

-FANNin biosuodattimen valintaa puolsivat pieni tilan tarve ja järjestelmän huoltovapaus, Uosukainen kiteyttää.

-Tontille tulee kaupungin vesi, mutta ei kunnallista viemäriä, joten järjestelmä piti toteuttaa itse. Paikallinen urakoitsija suositteli FANNin biosuodatinta, jolle ei tarvitsisi rakentaa edes isoa kenttää.

-Vaikka tontillamme tilaa riittäisikin, pieni järjestelmä sopi hyvin tontin muotoihin ja biosuodatin voitiin asentaa hyvin kustannustehokkaasti.

-Biosuodatin järjestelmä on osoittautunut juuri niin toimivaksi ja hyväksi kuin luvattiinkin. Säiliön tyhjennys on sovittu paikallisen jäteyrityksen kanssa tehtäväksi kaksi kertaa vuodessa, joten sitäkään ei tarvitse erikseen murehtia, Uosukainen kiittelee.

 

Asennuksia tekevät urakoitsijat tuntevat biosuodattimen edut

Piharakennus Suomela Oy:n Juha Suomela luonnehtii FANNin pienpuhdistamoa herkkien alueiden järjestelmäksi, joka sopii hyvin lähellä vesistöä sijaitseville kiinteistöille.

-Siisti, nopea ja helppo, Suomela tiivistää asennustyön näihin kolmeen sanaan.

Koska biosuodatin toimii suljettuna järjestelmänä, Suomela nostaa esiin tärkeän huomion myös pihan istutuksista.

-Jos tekee perinteisen suodatuskentän, tontilta pitää poistaa puustoa, ettei juuristo levittäydy järjestelmään. Koska biosuodatin on suljettu järjestelmä, istutusten juuristot eivät pääse sinne. Näin esimerkiksi pihan ja puutarhan omenapuita voidaan säästää.

Biosuodattimessa kaikki vesi kulkee järjestelmästä häiriöttömästi läpi, mistä seuraa hyvin korkea puhdistusteho.

-Kun esimerkiksi paljon tekniikkaa sisältävissä puhdistamoissa, tulee sähkökatko tai joku pumpuista pettää, järjestelmä ei toimi kuten sen kuuluu, vaan ajaa puhdistamatonta jätevettä läpi.

-FANNin biosuodatuksessa niin ei pääse käymään, koska kaikki jätevesi menee suodattimen läpi. Siksi se on turvallinen ratkaisu vesistöjen lähellä, Suomela summaa.

Jämsän LVI- ja Hydraulitarvike Oy:n Kari Lahti on urakoinut jätevesijärjestelmiä vuosituhannen alusta lähtien. Nopeasti ja helposti asennettava FANNin biosuodatin on osoittanut olevansa varmatoiminen ratkaisu.

-Käytön helppouteen liittyy sekin, että tässä järjestelmässä pumppujen elektroniikan kanssa ei tule ongelmia.

Lahden mukaan asennustöiden kesto riippuu aina maastosta, mutta tavallisesti valmista saadaan 4-6 tunnissa.

-Lopputuloksena saatavan puhtaan purkuveden lisäksi mukavuutta tontilla lisää ikävien hajuhaittojen poistuminen, Lahti kiteyttää.

 

Kokeiltua ja testattua tekniikkaa

Pyry Lehtoselle biosuodatin on hyvin tuttu tuote, sillä hän on ollut FANN Ympäristötekniikka Oy:n palveluksessa yhtä kauan kuin biosuodatin on kulunut yrityksen tuotteisiinkin.

-Kaksitoista vuotta olemme molemmat olleet talossa, Lehtonen naurahtaa.

Biosuodatin toki hyödyntää jo vuonna 1978 käyttöön otettua INDRÄN-moduulitekniikkaa, joten kokemusta ja varmuutta sen toimivuudesta on jo yli 40 vuoden ajalta. Kyseessä onkin Pohjoismaiden ostetuin pienpuhdistamo.

Helppokäyttöisyys on biosuodattimen ideoista Lehtosen mukaan hyvin keskeinen.

-Siksi puhuttelemme tuotteellamme heitä, jotka eivät halua jätevedenpuhdistuksesta harrastusta itselleen. Käyttäjiä tuotteelle löytyy entisestä Suomen presidentistä NHL-pelaajiin ja ihan vaan meihin Matti Meikäläisiin, Lehtonen täsmentää.

Koska järjestelmä on rakennettu jo tehtaalla valmiiksi eikä paikan päällä asennuskohteessa, suodatusta eivät tule häiritsemään ulkopuoliset tekijät, kuten maaperän muut vedet.

 

FANNin biosuodatin puhdistaa jätevedestä tehokkaasti myös mikromuovit

-FANN-järjestelmistä tehdään laajamittaista testausta. Suomessakin on kohteita jatkuvassa testissä ja saamme dataa tuotteen toimivuudesta. CE-testimme huipputulokset on todennettu myös kenttätesteissä, ja monille valmistajille ongelmaksi muodostunut typenpoistoteho on aivan omaa luokkaansa biosuodattimessa.

-Korkealla tasolla on myös mikrobiologinen puhdistus, jolla pääsemme uimavesilaatuiseen lopputulokseen. Viimeisimpänä testinä tutkimme paljon puhuttuja jäteveden mikromuovipitoisuuksia. Havaitsimme, että mikromuovipitoisuudet puhdistetussa jätevedessä olivat minimaaliset, Lehtonen kertoo.

lue lisää www.biosuodatin.fi

linkki Iltalehden artikkeliin, klikkaa tästä

Lisää uutisia

Roslagen mahdollistaa vesivessan mukavuuden taas moniin haja-asutusalueen kiinteistöihin. Roslagen alipainevessa, saattaa olla että Roslagen on ylivertainen vaihtoehto sinunkin ...

Roslagen vesi-wc voi tuoda koko perheen mökille! Mökkeilystä nauttii koko porukka kun vessa ei haise ja siellä ...

Biosuodatin järjestelmämme tekee sen mitä jätevesijärjestelmän kuuluu, täyttää korkeimmatkin puhdistusvaatimukset varmasti, eikä vain ce-...